Jesteś tutaj
Start > TAK > Cytrusy – właściwości dla zdrowia

Cytrusy – właściwości dla zdrowia

cytrusy

Cytrusy to powszechna nazwa dla owoców cytrusowych. Są znane i lubiane ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Warto jeść cytrusy zimą, gdy brakuje świeżych owoców regionalnych.

Owoce cytrusowe występują naturalnie i są uprawiane w Azji, Australii, ciepłych obszarach Ameryki Północnej i Południowej oraz klimacie śródziemnomorskim Europy.

cytrusy

Rodzaje owoców cytrusowych

Na rynku dostępnych jest coraz więcej gatunków cytrusów. Najpopularniejsze owoce cytrusowe to:

  • Cytryna
  • Limonka
  • Pomarańcza
  • Mandarynka
  • Klementynka – skrzyżowanie mandarynki i słodkiej pomarańczy
  • Grapefruit – skrzyżowanie słodkiej pomarańczy i pomelo
  • Pomelo
  • Kumkwat

 

Wartości odżywcze cytrusów

Witamina C – to pierwsze skojarzenie z owocami cytrusowymi. Ale oprócz tego są bogate w witaminy z grupy B, foliany i liczne składniki mineralne. Cytrusy zawierają błonnik pokarmowy i flawonaidy.

Dzięki zawartym składnikom odżywczym cytrusy wykazują właściwości prozdrowotne:

  • wzmacniają odporność organizmu
  • poprawiają wchłanianie żelaza
  • mają właściwości alkalizujące 
  • wpływają korzystnie na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
  • obniżają poziom cholesterolu
  • zwiększają uczucie sytości

cytrusy

 

Przeciwwskazania

Cytrusy mogą przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznej, zarówno pokarmowej, skórnej, jak i wziewnej, dlatego warto obserwować, czy po ich spożyciu nie pojawią się objawy niepożądane.

Nie zaleca się, aby cytrusy jadły osoby cierpiące na choroby żołądka takie jak nadkwasota, wrzody i zgaga.

 

Metabolizm leków

To bardzo ważna informacja. Cytrusy wpływają na metabolizm leków:

  • antybiotyków
  • leków przeciwzapalnych (niesteroidowych)
  • leków immunosupresyjnych
  • warfaryny
  • leków na nadciśnienie tętnicze

Takie działanie wykazują związki obecne w grapefruicie, limonce, kwaśnej pomarańczy oraz pomelo.

Dodaj komentarz

Top