Cytrusy to powszechna nazwa dla owoców cytrusowych. Są znane i lubiane ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Warto jeść cytrusy zimą, gdy brakuje świeżych owoców regionalnych.
Owoce cytrusowe występują naturalnie i są uprawiane w Azji, Australii, ciepłych obszarach Ameryki Północnej i Południowej oraz klimacie śródziemnomorskim Europy.
Rodzaje owoców cytrusowych
Na rynku dostępnych jest coraz więcej gatunków cytrusów. Najpopularniejsze owoce cytrusowe to:
- Cytryna
- Limonka
- Pomarańcza
- Mandarynka
- Klementynka – skrzyżowanie mandarynki i słodkiej pomarańczy
- Grapefruit – skrzyżowanie słodkiej pomarańczy i pomelo
- Pomelo
- Kumkwat
Wartości odżywcze cytrusów
Witamina C – to pierwsze skojarzenie z owocami cytrusowymi. Ale oprócz tego są bogate w witaminy z grupy B, foliany i liczne składniki mineralne. Cytrusy zawierają błonnik pokarmowy i flawonaidy.
Dzięki zawartym składnikom odżywczym cytrusy wykazują właściwości prozdrowotne:
- wzmacniają odporność organizmu
- poprawiają wchłanianie żelaza
- mają właściwości alkalizujące
- wpływają korzystnie na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
- obniżają poziom cholesterolu
- zwiększają uczucie sytości
Przeciwwskazania
Cytrusy mogą przyczynić się do wystąpienia reakcji alergicznej, zarówno pokarmowej, skórnej, jak i wziewnej, dlatego warto obserwować, czy po ich spożyciu nie pojawią się objawy niepożądane.
Nie zaleca się, aby cytrusy jadły osoby cierpiące na choroby żołądka takie jak nadkwasota, wrzody i zgaga.
Metabolizm leków
To bardzo ważna informacja. Cytrusy wpływają na metabolizm leków:
- antybiotyków
- leków przeciwzapalnych (niesteroidowych)
- leków immunosupresyjnych
- warfaryny
- leków na nadciśnienie tętnicze
Takie działanie wykazują związki obecne w grapefruicie, limonce, kwaśnej pomarańczy oraz pomelo.