Jesteś tutaj
Start > TAK > Mąka kokosowa – zdrowszy zamiennik mąki zbożowej?

Mąka kokosowa – zdrowszy zamiennik mąki zbożowej?

mąka kokosowa

Jeszcze niedawno można ją było kupić jedynie w sklepach ze zdrową czy ekologiczną żywnością, dziś trafimy na nią w większości marketów i dyskontów. Czy mąka kokosowa jest zdrowszym zamiennikiem mąki zbożowej? Dlaczego? Do czego można używać mąki kokosowej?

Mąka kokosowa to nic innego jak wysuszony i sproszkowany miąższ kokosa – to, co zostaje po uzyskaniu z orzecha oleju oraz mleka. Zachowuje bardzo delikatny smak i zapach kokosa, co jednak nie przeszkadza w wykorzystaniu jej do przyrządzenia nie tylko słodkich potraw.

Wartości odżywcze mąki kokosowej

Mąka kokosowa jest oczywiście mąką bezglutenową, więc może być spożywana przez osoby nietolerujące tego białka. Ponadto zawiera o wiele (nawet do 10 razy!) więcej  błonnika pokarmowego, niż inne mąki, więcej tłuszczu i białka, mniej węglowodanów. Osoby, które są na diecie niskotłuszczowej mogą wybierać mąkę kokosową odtłuszczoną. Warto jednak wiedzieć, że tłuszcze obecne w mące z kokosa działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, obniża poziom cholesterolu oraz podkręca metabolizm.

mąka kokosowa

Osoby regularnie spożywające mąkę kokosową są odporniejsze, mają niższy poziom cukru we krwi oraz lepszy profil lipidowy. Mąka kokosowa wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz obniża ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Jak używać mąki kokosowej?

Ze względu na brak glutenu, mąka kokosowa zachowuje się inaczej, niż mąka pszenna. Jest cięższa i nie daje ciastu takiej elastyczności, poza tym wchłania więcej wody. Wystarczy jednak zamiana już 15% zalecanej w przepisie mąki na mąkę kokosową, by obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Mąki z kokosa można używać do naleśników oraz wypieków – ciast, ciasteczek czy muffinek. Nadaje się także do wykorzystania jako panierka oraz do zagęszczania zup czy sosów.

mąka kokosowa

Wykorzystując mąkę kokosową w kuchni należy pamiętać o jej wyjątkowych właściwościach. Przyjmuje się, że 1 szklanka zwykłej mąki odpowiada 1/3 szklanki mąki kokosowej, a jej użycie wymaga podwojenia podanej w przepisie objętości płynów oraz liczby jajek. Ciasto z mąki kokosowej jest bardziej suche oraz cięższe – nie rośnie tak, jak na mące pszennej, nie da się go również wyrobić – jedynie wymieszać. Mąka kokosowa nie szkodzi również na surowo – można ją dodawać do jogurtów czy deserów na zimno.

 

Dodaj komentarz

Top