Jesteś tutaj
Start > TAK > Dlaczego warto wyciskać soki w domu?

Dlaczego warto wyciskać soki w domu?

wyciskać soki

Najróżniejsze rodzaje wyciskarek do soków warzywnych i owocowych robią w Polsce coraz większą karierę. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo modeli, niektóre kosztują kilkaset złotych, a niektóre kilka tysięcy. Dlaczego wyciskanie soków w domu stało się tak modne? Czy warto inwestować we własną wyciskarkę do soków?

Nie trzeba chyba nikomu uświadamiać, że nawet te sklepowe soki, które krzyczą do nas z dala „bez konserwantów”  czy „100% soku z owoców” zawsze będą zawierały jakieś substancje konserwujące i słodzące. Natomiast jednodniowe soki, które przechowywać należy w lodówce (nigdy nie kupuj takiego soku w sklepie, w którym nie jest on przechowywany w warunkach chłodniczych!) na dłuższą metę nie są zbyt opłacalną inwestycją, szczególnie, gdy chcemy zapewnić odpowiednią porcję witamin całej rodzinie.

wyciskać soki

Dlaczego nie sokowirówka?

Sokowirówki obecne do tej pory w wielu domach jakoś spełniały swoje zadanie, czy więc promocja domowych wyciskarek do soków nie jest tylko i wyłącznie zabiegiem marketingowym? Okazuje się, że nie do końca. Jeśli chcemy wyciskać soki w domu, musimy poznać kilka istotnych faktów.

Pierwszą sprawą jest uświadomienie sobie, jak często, mimo tego, że wydaje nam się, że jemy zdrowo, tak naprawdę nie dostarczamy naszemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych zawartych w pożywieniu. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej przez nieprawidłowe przechowywanie oraz obróbkę żywności. Pisaliśmy już o tym, jak ograniczyć straty witamin podczas przygotowywania codziennych posiłków.

Jeśli chcemy przygotować zdrowy i wartościowy sok w domu, warto wiedzieć o tym, że czynnikiem najsilniej wpływającym na utratę witamin w warzywach i owocach jest temperatura. Sokowirówki, blendery i inne tego typu urządzenia tak naprawdę nie wyciskają soku, raczej miksują i przecierają owoce w dość szybkim tempie, przez co wytwarza się temperatura niszcząca cenne dla człowieka związki.

wyciskać soki

Uwaga na metale

Oprócz tego, że tracimy witaminy przez zbyt wysoką temperaturę, często wartość przygotowanego w ten sposób soku jest niższa, ponieważ wchodzi on w reakcje z metalowymi częściami urządzenia. Dlatego właśnie większość nowoczesnych wolnoobrotowych wyciskarek składa się niemal wyłącznie z elementów plastikowych (tu z kolei trzeba uważać na zawartość szkodliwego bisfenolu), co może trochę dziwić – w końcu są one przeznaczone do radzenia sobie nawet z tak twardymi warzywami, jak marchew czy buraki.

Kolejną kwestią jest wydajność – sokowirówki pozostawiają dużo bogatych w błonnik resztek z pozostałościami soku. Wyciskarki natomiast pozostawiają suchy odpad, dzięki czemu ilość soku uzyskana w ten sposób jest większa. Urządzenia te pozwalają również wyciskać soki z traw, liści szpinaku i innych roślin, które nawet nie przyszłyby nam do głowy. Większość pozwala także na produkcję tzw. mlek roślinnych z ziaren czy orzechów.

Dlaczego wyciskać soki w domu?

Jeśli więc zastanawiacie się nad tym, czy warto wyciskać soki w domu, odpowiadamy z pełnym przekonaniem: warto. Trzeba tylko pamiętać o tych kilku zasadach, szczególnie, gdy mamy zamiar kupić nowe urządzenie. Zwróćmy uwagę na materiał, z którego je wykonano, moc z jaką pracuje, prędkość obrotów, oraz, już z bardziej praktycznego punktu widzenia, łatwość z jaką będzie można je umyć.

wyciskać soki

To, co zyskamy, dzięki wyciskaniu soków w domu – prócz zdrowia – to także dowolność w komponowaniu własnych soków warzywnych i owocowych oraz poszukiwanie ulubionych smaków. Pijąc taki sok szybko przekonacie się, że niektóre warzywa w takiej postaci smakują zupełnie inaczej niż w formie, do której jesteśmy na co dzień przyzwyczajeni. Warto również uświadomić sobie, że mało kto byłby w stanie zjeść tyle porcji surowych warzyw i owoców dziennie, ile możemy dostarczyć organizmowi w postaci soku. Łatwiej również zapewnić w ten sposób codzienną porcję witamin dzieciom.

One thought on “Dlaczego warto wyciskać soki w domu?

Dodaj komentarz

Top