Jesteś tutaj
Start > Porady > Zdrowe przepisy na Wielkanoc

Zdrowe przepisy na Wielkanoc

Święta to zawsze góry jedzenia, którego nie można zaliczyć do dietetycznego. Wielkanocne potrawy kojarzą się przede wszystkim z tłustą kiełbasą, słodkimi ciastami i jajkami z majonezem. Nie trzeba sobie odmawiać pysznego jedzenia w Święta, wystarczy zastąpić ciężkie jedzenie, wykorzystując zdrowe przepisy na Wielkanoc. Dajemy Wam pomysły na kilka dań, dzięki którym zjesz w Święta zdrowo, smacznie i tradycyjnie jednocześnie.

Dietetyczny majonez w dwóch osłonach

Nasza pierwsza propozycja to majonez z serka wiejskiego, bardzo zbliżony w smaku do majonezu kieleckiego. Jest prosty w przygotowaniu, tani i nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • jedno ugotowane na twardo gorące jajko,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki octu,
  • sól, pieprz.

Zaczynamy od zblendowania wszystkich składników poza jajkiem. Żeby majonez nie wyszedł za rzadki, od serka wiejskiego można odlać trochę śmietanki. Następnie dodajemy gorące, ugotowane jajko i blendujemy wszystko razem na gładką masę. Majonez gotowy! Łyżka takiego majonezu ma tylko 45 kcal, a standardowy majonez ma ich 166!

Drugi proponowany przez nas przepis to majonez wegański. Bardzo zdrowy, bogaty w tłuszcze jednonienasycone i przygotowany na bazie awokado! Przygotowanie takiego majonezu jest bardzo proste i zajmuje chwilkę.

Składniki:

  • dojrzałe awokado,
  • sok z połowy cytryny lub limonki,
  • pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • ok. 2 łyżki dobrej oliwy,
  • sól, pieprz.

Podobnie jak w poprzednim przepisie do przygotowania majonezu potrzebujemy tylko blendera. Blendujemy obrane awokado pozbawione pestki, razem z oliwą, sokiem z cytrusów i czosnkiem oraz przyprawami. Musimy blendować aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce przez 2 – 3 dni, sok z cytryny lub limonki sprawi, że nie będzie ciemniał. Żeby zaostrzyć jego smak, można dodać łyżeczkę musztardy lub octu winnego.

Zdrowe przepisy na Wielkanoc – barszcz biały w wersji fit

Tradycyjny barszcz biały gotowany jest na boczku, ma w sobie białą kiełbasę i jest zabielany śmietaną. A wystarczy kilka małych zmian, by zrobić pyszny i zdrowy żurek na święta. Nasza propozycja to zastąpienie białej kiełbasy, chudszą kiełbasą z piersi kurczaka oraz zabielanie jogurtem naturalnym lub mlekiem połączonym z mąką gryczaną.

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu,
  • 2,5 l wody,
  • włoszczyzna,
  • 250 g chudej kiełbasy z piersi kurczaka,
  • kilka suszonych podgrzybków,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • majeranek, liść laurowy i ziele angielskie,
  • sól, pieprz,
  • 4 ugotowane na twardo jajka.

Obrane warzywa zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek oraz suszone grzyby i liście laurowe z zielem angielskim. Wszystkie składniki gotujemy przez 30 – 40 minut (warzywa muszą zmięknąć).

Wyjmujemy warzywa i wlewamy powoli zakwas sprawdzając, czy zupa nie jest za kwaśna. Zakwasu dodajemy tyle, by odpowiadał nam poziom kwasowości zupy. Doprawiamy zupę majerankiem, chrzanem, sola i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupę zabielamy dwoma łyżkami jogurtu, zanim dodamy go do zupy rozrabiamy go z odrobiną ciepłej zupy i wlewamy powoli do garnka. Wyłóż zupę na talerz, dodaj do niej ugotowane i pokrojone na ćwiartki jajka.

Porcja zupy z tego przepisu to 270 kcal.

Dietetyczny sernik

Święta Wielkiej Nocy nie mogą obejść się bez słodkości. Chcecie dbać o linię, ale nie wyobrażacie sobie świątecznego deseru bez sernika? Z pewnością pokochacie ten sernik z brzoskwiniami i borówkami. Jest pyszny, lekki i niczym nie odbiega od ciast, do których jesteśmy przyzwyczajeni.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku, bez cukru,
  • 5 jajek,
  • budyń waniliowy BEZ CUKRU,
  • 10 łyżeczek ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g brzoskwiń z puszki

Krem:

  • 250 g chudego twarogu,
  • 1 banan,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ok. 4 łyżeczki słodziku (np. ksylitol),
  • 2 opakowania borówek do dekoracji

Zaczynamy od przygotowania blachy, potrzebna będzie tortownica o średnicy ok. 23 cm. Musimy ją wysmarować tłuszczem, np. margaryna lub masłem i lekko posypać bułka tarta, żeby ciasto lepiej odchodziło od blaszki. Oddzielone białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.

Twaróg miksujemy z budyniem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i ksylitolem na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojoną w kostkę brzoskwinie i ubite białka, delikatnie wszystko mieszamy, najlepiej użyć drewnianej szpatułki. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę. Pieczemy w programie “góra – dół” ok. 55 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przygotowanie kremu jest bardzo proste. Wystarczy zblendować ze sobą wszystkie jego składniki na gładki krem. Następnie wykładamy go na wystudzone ciasto i ozdabiamy borówkami.

Wykorzystajcie te przepisy i dajcie nam znać, jak Wam smakowało!

 

Photo by elements.envato.com/tycoon101/Vikif/sea_wave

Dodaj komentarz

Top