Jesteś tutaj
Start > TAK > Zdrowa żywność coraz popularniejsza. Dlaczego warto ją wybierać?

Zdrowa żywność coraz popularniejsza. Dlaczego warto ją wybierać?

Powrót do źródeł, zdrowie prosto z natury, brak szkodliwych składników tak powszechnych w produkowanej przemysłowo żywotności – coraz więcej z nas wybiera produkty rolnictwa ekologicznego. To naprawdę smakowita alternatywa!

Od lat w całej Unii Europejskiej zainteresowanie ekologiczną żywnością jest coraz większe. Ten trend również obserwowany jest w Polsce, ponieważ coraz więcej produktów opatrywanych jest etykietami „eko”, „bio” czy „zdrowa żywność”. Europejscy konsumenci coraz większy nacisk kładą na to, aby wybierać mądrze dla zdrowia siebie oraz swojej rodziny, chociaż ceny produktów tego rodzaju są wyższe od innych. Dlaczego warto zdecydować się na takie zakupy?

W zgodzie z naturą

Przede wszystkim do produkcji zdrowej żywności wykorzystuje się ekologiczne metody uprawy oraz hodowli, które skoncentrowane są na trosce o jakość środowiska naturalnego, w tym również zwierząt hodowlanych. Stosowanie sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów jest restrykcyjnie kontrolowane, co powoduje, że ich ilość jest znacznie ograniczona, natomiast w przypadku zwierząt nie stosuje się antybiotyków i innych leków poza te podstawowe. W konsekwencji otrzymuje się do swoich rąk taki produkt, który ma minimalną ilość „chemii”, a jego wytworzenie nie było związane z negatywnymi konsekwencjami dla naszej planety.

Właściwe wszystkie produkty spożywcze oferowane jako ekologiczne są bardziej wartościowe i bezpieczniejsze od tych przemysłowych. Przykładowo w przypadku ekologicznego mięsa ograniczona jest jego ilość tłuszczu przy jednoczesnym wysokim odsetku zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i witamin, nie mówiąc już o walorach smakowych. Podobnie w przypadku ekologicznych jajek – mają one nawet dwa razy więcej witaminy E, trzy razy więcej beta-karotenu i o 1/3 więcej kwasów Omega-3 niż te pochodzące od kur klatkowych. Z kolei ekologiczne warzywa i owoce mają o połowę mniej rakotwórczego kadmu, znacznie mniej azotu, azotanu i azotynu oraz cztery razy mniej pestycydów. Ponadto są bogate w antyoksydanty. Warto też wspomnieć o ekologicznych olejach i oliwach – są one wytwarzane tradycyjnymi metodami, bez dodatku chemicznych rozpuszczalników, natomiast kawa, herbata czy czekolada również są wolne od pestycydów, które nie szkodzą także pracownikom na plantacjach.

Gdzie kupować zdrową żywotność?

Jak było wspomniane na wstępie, zdrowa żywność ekologiczna jest coraz łatwiej dostępna. Najlepiej mają się pod tym względem mieszkańcy dużych miast, gdzie sklepów oferujących takie produkty jest naprawdę sporo. Dostępne są one również w delikatesach, wybranych marketach i sklepikach spożywczych w małych miejscowościach, ale nie w tak szerokim asortymencie.

Drugim sposobem na zaopatrzenie się w ekologiczne produkty jest korzystanie ze sklepów internetowych. To szybki i wygodny sposób na zakupy bez wychodzenia z domu – paczka może być nazajutrz dostarczona wprost pod drzwi. Jeżeli szukasz dobrze wyposażonego sklepu internetowego tego rodzaju, sprawdź Naturo.pl – to tutaj czeka na ciebie szeroki asortyment produktów polskich i zagranicznych.

Dodaj komentarz

Top