Jesteś tutaj
Start > TAK > Ukręć to sam, czyli jak zrobić własny krem

Ukręć to sam, czyli jak zrobić własny krem

zrobić własny krem

Macie coraz większy problem z dobraniem odpowiedniego do swojego typu skóry kremu? Wszystkie, które kupujecie, działają przez następne dwa tygodnie, a potem znów musicie szukać czegoś nowego? Inwestujecie krocie w kosmetyki hipoalergiczne?

Nadszedł więc najwyższy czas na znalezienie kremu idealnego. Jak się do tego zabrać i odnieść wreszcie pełen sukces? Jedną z opcji jest popularne dziś ukręcanie własnych emulsji. Wszystkie potrzebne składniki można bez trudu kupić w sieci, a produkcja (podobno!) nie nastręcza większych trudności. Dlaczego warto podjąć wyzwanie i spróbować zrobić własny krem?

Dlaczego warto zrobić własny krem?

Jakie zalety ma własnoręcznie wykonany krem do pielęgnacji skóry? Przede wszystkim jego kompozycję możemy dopasować idealnie do potrzeb swojej skóry. Niektórzy do wymarzonej receptury dochodzą metodą prób i błędów, inni trafią za pierwszym razem w swój ukochany przepis. Po drugie ukręcony przez nas krem – o ile jesteśmy w pełni świadomi posiadanych alergii i zaopatrujemy się w certyfikowane produkty – będzie hipoalergiczny i naturalny. W internetowych sklepach z półproduktami i surowcami kosmetycznymi możemy, co prawda, kupić konserwanty i przechowywać krem dłużej, niż przez dwa tygodnie, jednak wyprodukowanie jednorazowo odpowiedniej porcji kremu zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek substancji konserwujących.

zrobić własny krem

Ponadto ukręcony przez nas krem nie będzie zawierał sztucznych barwników i substancji zapachowych (zastąpią je z powodzeniem naturalne olejki eteryczne). Co jeszcze trzeba wiedzieć, by zrobić własny krem, balsam czy serum?

Tajemnice emulsji

Na stronie każdego sklepu z półproduktami i surowcami kosmetycznymi oraz na blogach znajdziemy dziesiątki przepisów na najróżniejsze kremy. Niektóre są bardziej, niektóre mniej skomplikowane – wszystkie jednak opierają się na właściwym połączeniu oleju z wodą.

Każdy krem jest emulsją, czyli ciekłą substancją składającą się z dwóch niemieszających się cieczy. Faza ciągła lub zewnętrzna to ciecz, w której znajdują się cząstki drugiej cieczy – fazy rozproszonej lub wewnętrznej. Aby powstała stabilna emulsja potrzebny jest emulgator – substancja, która pozwoli na skuteczne połączenie się ze sobą obu cieczy. Kremy tworzy się na podstawie dwóch typów emulsji – tak zwanych O/W, czyli takich, w których to woda jest fazą ciągła oraz W/O – woda w oleju, to on jest fazą ciągłą.

zrobić własny krem

Dlatego właśnie wszystkie receptury, które znajdziecie w sieci, będą opisywały wykonanie kremu w trzech fazach:

  • faza wodna – czyli składniki wodnej części naszej emulsji, na przykład hydrolaty, woda destylowana czy kwas. To w podgrzanej fazie wodnej rozpuszcza się zawsze fazę olejową.
  • faza olejowa – oleje roślinne, masła, emulgatory,
  • faza dodatków – czyli wszystkie substancje wzbogacające nasz krem, na przykład witaminy, olejki eteryczne, konserwanty.

O czym jeszcze trzeba wiedzieć, by zrobić własny krem? Pamiętajmy, że trwałość takich produktów wynosi około dwóch tygodni i w większości trzeba je przechowywać w lodówce. Nie ma więc sensu przygotowywania większej ilości kremu, ponieważ nie będziemy w stanie go zużyć. Gotowy krem najlepiej przełożyć do wyparzonego słoiczka po kupnym kremie. Jeśli akurat nie macie pustego opakowania po kosmetyku, w sklepach oferujących surowce do stworzenia własnych emulsji bez trudu znajdziecie także słoiczki, buteleczki i inne opakowania. Na YouTube i blogach znajdziecie natomiast mnóstwo porad i tutoriali pomocnych przy ukręcaniu pierwszego kremu.

A więc – do dzieła!

Zdjęcia: flickr.com

Dodaj komentarz

Top