Jesteś tutaj
Start > TAK > Matcha – najzdrowsza herbata świata

Matcha – najzdrowsza herbata świata

matcha

Japońska herbata w krótkim czasie stała się nową gwiazdą wśród osób dbających o swoje zdrowie i linię. Jest podawana nie tylko w formie zielonego naparu, ale także w formie latte, czy dodawana do wypieków. Dlaczego matcha stała się tak popularna i jakie ma właściwości?

Czym tak właściwie jest matcha? To nic więcej, jak sproszkowana zielona, japońska herbata, co ważne pita w specjalnym ceremoniale, a więc – ekskluzywna. Roślinę osłania się matami na ostatnie dwa tygodnie przed zbiorami – w ten sposób, z braku słońca, spowalnia się jej rozwój. Dzięki temu liście herbaty mają być słodsze i bardziej aromatyczne.

Dlaczego matcha jest taka zdrowa?

Przez to, że liście tej herbaty nie są poddawane fermentacji, matcha zawiera więcej aminokwasów niż zwykła zielona herbata. Jest również bogatym źródłem antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – katechin pozwalających nam dłużej cieszyć się młodością i dobrym zdrowiem. Neutralizują one działanie wolnych rodników, wzmacniają odporność i wspomagają procesy oczyszczania się organizmu z toksyn. Wykazują także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Innym źródłem cennych dla zdrowia katechin jest kakao.

matcha

Ponadto matcha, jak i inne zielone herbaty, przyspiesza i poprawia przemianę materii, a więc – wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Obniża także poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca.

Działa, jak kawa

Dzięki porównywalnej zawartości kofeiny matcha pobudza podobnie, jak kawa. Jednak poziom energii nie jest zwiększany skokowo, tylko powoli i stopniowo – dzięki temu nie odczuwamy „trzęsawki” zdarzającej się czasem po wypiciu bardzo mocnej kawy. Jeśli nie smakuje Ci najbardziej rozpowszechniona kawa palona, wolisz smak i działanie kawy zielonej, wypróbuj matchę. Utrata energii po filiżance tej herbaty również przebiega stopniowo, matcha nie powoduje nagłego spadku naszej wydajności i senności zdarzającej się po ustaniu działania kawy, a jej smak nie ma niczego wspólnego ze smakiem kawy.

Jak pić matchę?

Przede wszystkim – czystą. Matcha w latte czy smoothie nie będzie miała nawet w połowie tak korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Prawidłowo zaparzona filiżanka tej herbaty sprawi, że wszystkie korzystne substancje, witaminy i minerały zawarte w matchy trafią do naszego organizmu.

matcha

Matchę najłatwiej będzie nam zaparzyć w miseczce albo szerokiej filiżance, ponieważ wymaga energicznego wymieszania. Do naczynia wsypujemy płaską łyżeczkę herbaty, po czym zalewamy ją gorącą wodą w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Całość mieszamy mieszadełkiem (specjalne bambusowe chasen można z powodzeniem zastąpić elektrycznym mieszadłem, małą ręczną trzepaczką czy zwykłą łyżeczką). Herbatę wypijamy nieco spienioną, łącznie z pozostałym osadem. W Japonii cały proces jest oczywiście bardziej skomplikowany i wykonywany z pomocą specjalnych narzędzi, ale na początku nie warto inwestować w profesjonalny zestaw do parzenia matchy – jej oryginalny, nieco cierpki, słodkawy smak może nam po prostu nie przypaść do gustu.

One thought on “Matcha – najzdrowsza herbata świata

Dodaj komentarz

Top