Jesteś tutaj
Start > TAK > Czy warto filtrować wodę?

Czy warto filtrować wodę?

czy warto filtrować wodę

Choć picie wody z kranu wciąż nie uchodzi w Polsce za coś normalnego, coraz więcej osób, szczególnie w miastach, korzysta ze specjalnych dzbanków do filtrowania i właśnie w ten sposób „radzi” sobie ze wszystkimi zanieczyszczeniami tak zwanej kranówy. Jak działają filtry i czy filtrowanie wody naprawdę poprawia jej jakość i sprawia, że jej picie jest bezpieczniejsze? Czy warto filtrować wodę?

Choć lato już minęło, hasło pij minimum 2,5 litra płynów dziennie jest wciąż aktualne. Co prawda, płyny to nie tylko woda i inne napoje – przyjmujemy je również w jedzeniu – owocach czy warzywach, jednak dobra woda to podstawa. Jakość wody wpływa nie tylko na jej smak, ale i smak gotowanych w niej potraw, parzonej herbaty czy kawy. Dość kosztownym (i uciążliwym) pomysłem jest picie wyłącznie wody butelkowej, niewiele zresztą zdrowszej, dlatego coraz więcej osób decyduje się na filtrowanie wody. Czy warto filtrować wodę, by ją oczyścić i poprawić jej jakość?

Dowiedz się, co pijesz

Obecnie obowiązujące normy polskie i unijne dotyczące czystości wody dostarczanej do naszych domów są na tyle restrykcyjne, że nie musimy obawiać się picia wody prosto z kranu. Nie powinna nam ona zaszkodzić, ale jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do jej jakości, możemy sprawdzić, jakie są jej parametry na stronie internetowej naszego dostawcy – najczęściej wodociągów miejskich.

czy warto filtrować wodę

Przegotowanie wody z kranu nie zmienia właściwie niczego w kwestii bezpieczeństwa – zanieczyszczenia, które mogłoby nam poważnie zaszkodzić, i tak są z niej usuwane, więc picie gotowanej kranówy nie jest wcale zdrowsze, niż nieprzegotowanej.

Wczytanie się w analizy stanu wody udostępnione przez przedsiębiorstwo wodociągowe pomoże nam zadecydować, czy warto filtrować wodę. Jeśli nie przekracza ona żadnych norm sanepidu, dodatkowe jej oczyszczanie nie jest konieczne, nie jest nawet zalecane – filtrowanie wyjaławia wodę, pozbawiając ja cennych składników mineralnych. Jedyny rodzaj filtra, który można ewentualnie zastosować w takiej sytuacji, to filtr mechaniczny zamontowany w kranie – najprościej mówiąc, sitko zatrzymujące większe zanieczyszczenia – muł, piasek, i tym podobne.

Jak działa filtr węglowy?

Popularne, sprzedawane nawet w supermarketach dzbanki do filtrowania wody zawierają filtry węglowe. Węgiel charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami absorpcyjnymi – jest w stanie wchłonąć w siebie ogromne ilości substancji. Dlatego woda, która przez niego przepływa, jest oczyszczana zarówno ze związków organicznych, jak i odkażającego chloru i jego pochodnych. To właśnie chlor jest zwykle odpowiedzialny za nieprzyjemny smak i zapach wody z kranu. Jeśli te właściwości wody bardzo nam przeszkadzają – warto filtrować wodę.

czy warto filtrować wodę

Dzięki filtrowaniu zmniejszymy też twardość wody – poprawa od razu będzie widoczna we wnętrzu czajnika. Filtrowanie jest dosyć tanie – jedne filtr działa prawidłowo przez około miesiąc, potem należy go wymienić – i zdecydowanie bardziej ekologiczne, niż kupowanie wątpliwej jakości wody w kolejnej plastikowej butelce. Poprawia również smak wody, w której wciąż wyczuwamy pozostałe po chemicznym oczyszczaniu substancje – chlor i inne.

Na pytanie, czy warto filtrować wodę z kranu, można więc odpowiedzieć: tak, jeśli ta, z której na co dzień korzystamy jest wyjątkowo niesmaczna lub nie spełnia norm jakości. W pozostałych przypadkach śmiało możemy pić wodę prosto z kranu bez obawy o jej szkodliwy wpływ na zdrowie.

One thought on “Czy warto filtrować wodę?

Dodaj komentarz

Top