Jesteś tutaj
Start > TAK > Co z tym chlebem?

Co z tym chlebem?

czy jeść chleb

Chleb, wydawałoby się – podstawa naszej diety, jest z niej coraz częściej, z najróżniejszych powodów, wykluczany. A to przez zawartość drożdży, a to ten okropny gluten, za dużo cukrów… Czy jeść chleb, a jeśli tak – jaki? Ile chleba powinniśmy jeść na co dzień?

Odpowiedź na kluczowe pytanie – czy jeść chleb – jest jednoznaczna: jak najbardziej. Człowiek potrzebuje energii pochodzącej z pieczywa, a produkty zbożowe stanowią podstawę pożywienia ludzi na całym świecie – niezmiennie, od lat. Jednak spożycie chleba w Polsce regularnie spada – przyczynia się do tego czarny pijar fundowany sklepowemu pieczywu przez powstające raz po raz „pracownie” czy „manufaktury” chleba oferujące zdrowe, wypiekane tradycyjnymi metodami, horrendalnie drogie pieczywo na zakwasie. Odpowiedzmy więc sobie nie na pytanie – czy jeść chleb – ale: jaki chleb i dlaczego?

Chleb powszedni?

Dietetycy zalecają spożywanie 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie. Pamiętajmy jednak, że to nie tylko wszelkiego rodzaju wypieki, ale również płatki – śniadaniowe, kukurydziane, owsiane, ryż, otręby, kasze, makarony. Zmienia się nie tylko ilość zjadanego przez nas chleba, ale i jego rodzaj – choć spożycie chleba pszennego – potocznie zwanego białym – spada, to jemy coraz więcej pieczywa żytniego.

czy jeść chleb

Jedna porcja produktów zbożowych to, na przykład, kromka chleba lub pół szklanki gotowanego ryżu, kaszy czy płatków. To chleb dostarcza organizmowi tak cennych składników pokarmowych, jak białko roślinne, składniki mineralne, błonnik i witaminy z grupy B. Szczególnie rano, na śniadanie powinniśmy jeść pieczywo – zapewni nam ono energię na cały dzień, odżywi mózg i ułatwi koncentrację. To zboża są podstawą każdej piramidy żywieniowej.

Nawet osoby odchudzające się nie powinny rezygnować z pieczywa – choć spadek masy ciała będzie dość szybko zauważalny, to równie szybko organizm wróci do poprzedniego stanu po włączeniu pieczywa do diety – jedyne, co osiągniemy, to efekt jojo. Niedobór węglowodanów w organizmie powoduje szybką utratę energii – czujemy się osłabieni, przemęczeni, pogarsza się nastrój, nie możemy się skupić. Pracujący umysłowo nie powinni zapominać o chlebie na co dzień – mózg najszybciej reaguje na braki w diecie.

Jaki chleb?

Skoro wiemy już, czy jeść chleb, warto dowiedzieć się, jaki chleb jest najzdrowszy. Sporą popularnością cieszą się obecnie chleby na zakwasie – jest to o tyle sensowne, o ile do zakwasu nie dodano żadnych przyspieszaczy i spulchniaczy. Idealny chleb wypieka się z jak najmniejszej ilości składników – zakwasu, mąki i wody. Dlatego uważnie czytajmy etykiety na kupowanych produktach, a w piekarni pytajmy o skład pieczywa – to najzdrowsze powinno być jak najmniej przetworzone.

czy jeść chleb

Jaka mąka, taki chleb. W Polsce tradycyjnie wypiekało się chleb żytni lub mieszany – biała, oczyszczona mąka była (i nadal jest) droższa, dlatego większość nie mogła sobie na nią pozwolić. I wyszło im to na zdrowie. Dziś to chleby żytnie i razowe kosztują więcej, tak samo jak mąka pełnoziarnista…

Wciąż jednak zdrowiej jeść chleb żytni lub mieszany, z przewagą mąki razowej. Ziarna słonecznika czy siemię lniane wzbogaca nie tylko smak pieczywa, ale i nasz organizm, dlatego nie unikajmy chlebów z ziarnami. Najlepszym dla zdrowiem wyborem byłoby jedzenie chleba wypiekanego w domu, do czego obecnie wiele osób wraca. Upieczenie smacznego, zdrowego bochenka nie jest tak czaso- i pracochłonne, jak mogłoby się nam wydawać. Jeśli wyhodujemy dobry zakwas i będziemy piec chleb na bieżąco, okaże się, że warto poświęcić tych kilka chwil, by poczuć smak prawdziwego, domowego pieczywa.

czy jeść chleb

Promowaniem jedzenia chleba  w Polsce zajmuje się Fundacja Chleb to Zdrowie, która ruszyła niedawno z kampanią społeczną Chleb Dobry. Organizacja ma na celu przywrócenie chleba do łask w jadłospisie Polaków i uświadomienie, jak ważne jest jedzenie dobrego pieczywa. Na stronie internetowej projektu eksperci rozprawiają się z mitami dotyczącymi jedzenia chleba. Kampania ma także wymiar edukacyjny – pokazuje historię chleba i opisuje różne rodzaje pieczywa popularne na świecie.

One thought on “Co z tym chlebem?

Dodaj komentarz

Top