Jesteś tutaj
Start > Porady > Co jeść i pić, żeby się ochłodzić?

Co jeść i pić, żeby się ochłodzić?

co pić i jeść, żeby się ochłodzić

Odpowiedź wydaje się prosta – lody i zimne napoje. Jednak, choć po zjedzeniu czegoś zimnego faktycznie poczujemy przez chwilę ulgę i będzie nam się wydawało, że łatwiej przychodzi nam znoszenie upału, to w rzeczywistości podniesiemy temperaturę organizmu. W takim razie co jeść i pić, żeby się ochłodzić?

Lody na początku przyniosą nam ochłodę ze względu na różnicę temperatur. Jednak gdy organizm je ogrzeje i zacznie trawić, okaże się, że ich chłodzące działanie było krótkotrwałe. Białka i tłuszcze, których całkiem sporo zawierają lody, są dosyć wolno przetrawiane przez nasz organizm, więc ilość energii wyprodukowana w czasie tego procesu będzie całkiem pokaźna. A energia w tym wypadku równa się: ciepło.

Mniej kalorii, więcej potu

Najłatwiejszym sposobem na ochłodzenie organizmu będzie więc obniżenie ilości przyjmowanych codziennie kalorii. Zresztą u wielu z nas mechanizm ten uruchamia się samoczynnie – w upały po prostu nie mamy większej ochoty na jedzenie. Czasem niestety zapominamy także o piciu, a zbyt mała ilość płynów dostarczonych organizmowi może powodować szereg nieprzyjemnych i niebezpiecznych objawów – od bólu głowy do odwodnienia. Co pić w upały?

co pić i jeść, żeby się ochłodzić

Tutaj naukowcy są zgodni – przede wszystkim zwykłą wodę. Nic tak dobrze nie nawodni organizmu, jak ona. Tym, którym znudzi się wreszcie picie czystej wody, zaleca się dodawanie do niej cytrusów, mięty, ogórków – woda zyska nieco inny smak, a my dostarczymy sobie dodatkowo orzeźwiającą porcję witamin.

Najskuteczniejszym mechanizmem obronnym człowieka przed zbyt wysoką temperaturą jest pocenie się – odparowujący z powierzchni naszej skóry pot ma za zadanie obniżyć temperaturę organizmu. Im więcej jednak wypocimy, tym więcej musimy wypić, dlatego w gorące dni, nawet gdy nie chce nam się już pić, należy pamiętać o ciągłym dostarczaniu płynów małymi partiami.

Ochłoda z warzywniaka

Co jeść i pić, żeby się ochłodzić latem? Owoce i warzywa, które latem są dostępne, szczególnie zielone. Choć właściwości termiczne konkretnych warzyw i owoców zależą od wielu czynników – składu chemicznego, sposobu ich przygotowania i podania, przypraw – to jednym z pewniejszych sposobów na rozpoznanie chłodzącego warzywa czy owocu jest kolor skórki. Ogólnie przyjmuje się, że produkty o zimnych barwach będą miały właściwości chłodzące, a te o ciepłych – rozgrzewające. Dlatego latem warto postawić na zielone warzywa i pełne soku owoce.

co pić i jeść, żeby się ochłodzić

Dobrym do nich dodatkiem będą jogurty, szczególnie ten naturalny, maślanki i kefiry. Wspomagają one trawienie – same są lepiej przyswajane przez organizm, niż mleko – dostarczają wapnia, fosoforu i potasu, orzeźwiają i świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju owocowych koktajli.

Rozgrzej, żeby ochłodzić

Często przy okazji dyskusji nad tym, co jeść i pić, żeby się ochłodzić latem, przywołuje się przykład beduinów spędzających swoje życie na pustyni. Ubierają się oni w zasłaniające całe ciało luźne suknie, a do picia przygotowują gorącą słodką herbatę z miętą. Jak działa wypicie gorącego płynu podczas upału? Rozgrzewamy się, więc zaczynamy się intensywniej pocić, a tym samym chłodzić organizm.

Warto jednak pamiętać o tym,  że tego typu sposoby – picie gorących płynów czy jedzenie mocno doprawionych potraw (rozgrzewają chilli, czosnek, imbir czy kurkuma) – działają w klimacie o bardzo niskiej wilgotności. Tylko przy suchej i wietrznej pogodzie pot ma szanse odparować z naszej skóry i sprawić, że poczujemy ulgę. Rozgrzewanie organizmu od środka przy dużej wilgotności wcale nie sprawi, że poczujemy się lepiej.

Dodaj komentarz

Top